Har vågat mig på att göra prinsesstårta! har vart livrädd för att de skall gå snett, att den skall börja svettas eller att få fula kanter.. Men de har tame tusan gått bra. så du har de blitt ett par, och de är gööör skojj ! att jag inte vågade mig på detta innan ;)
- Ha överseende med att de trots allt är en dyslektiker som skrivit receptet ;)
Prinsesstårta
ca 15 pers
Recept på tårtbotten hittar du under kategorin TÅRTBOTTEN
Hallon eller Jordgubbsylt efter smak
Vaniljkräm
3 dl röd mjölk
1 dl vispgrädde
3-4 msk strösocker
4 msk maizena
4 st äggulor
2 krm vaniljpulver
1 msk vaniljsocker
tag en kastrull och blanda i Mjölk, vispgrädde strösocker, maizena &
rör om och tillsätt sedan de övriga ingridienserna.
Låt krämen tjockna sakta på medelvärme. krämen får inte koka då skär den sig.
när krämen är tillräkligt tjock, tag kastrullen från plattan och låt krämen kallna helt.
Hårt vispad grädde 40 %6-7 dl beroende på smak och tycke.
Grön marsipan ca 800 gram +
lite rosa marsipan till en ros
Jag köper min här
Smörkräm
200 g rumsvarmt smör
400 g florsocker
2 krm vaniljpulver
1 msk mjölk
Börja med att vispa smöret i fem minuter tills det är vitt och fluffigt.
Sedan tillsätter du hälften av florsockret och vaniljsockret och vispar i två minuter till.
Efter det tillsätter du det sista florsockret&vaniljpulver och vispar i två minuter till.
Till sist tillsätter du mjölken och vispar i 5-10 minuter till.Den ska vara fluffig och helt vit när den är klar!
bred ut sylten på första bottnen. bred inte ändå ut i kanten.
tag nästa lager och bred ut vaniljkrämen. inte ändå ut till kanten.

vispa grädden hårt, och bred den direkt på vaniljkrämen och forma en '' kupol'' det gör du enklast med en spattel vinklad snett emot tårtan.

när du fått tårtan till rätt form tar du på det tredje lagret med tårtbotten.
och ställ tårtan i kylen en stund så att den hinner att sätta sig.
gör smörkrämen om du inte redan gjort det.
Spackla Tårtan med smörkrämen.
detta gör du för att marsipanen inte skall smälta. det vore ju tråkigt eller hur? ( det går även att fodra tårtan med lite smält smör på underisdan av tårtlocket. )
det är även viktigt att du inte får några ''smulor'' i smörkrämen för det kan synas under marsipanen sen.
så dra inte spatteln fram och tillbaka mot tårtbottnen.
när du spacklat klart tårtan så att den är jämn och tårtbotten inte lyser igenom så ställer du tårtan igen i kylen och börjar kavla ut marsipanen.
Börja med att värma upp marsipanen 'knåda den så att den blir lättare att hantera och kavla.
pudra florsocker om den känns för kladdig.
de är viktigt att du alltid har lite florsocker under marsipanen så att den inte fastnar på arbetsbänken.
flytta och vänd på marsipanen ofta. och kavla den till en tjocklek på ca 2--3 mm
för att mäta hur mycket marsipan du behöver ha för att täck tårtan,ta en sytråd och mät tvärs över
tårtan.
täck sedan tårtan med marsipanen. jag andvänder armen för att flytta marsipanen till tårtan. men du kan även ta en brödkavel och rulla upp den där över försiktigt.
när marsipanen tagit platts på tårtan så är de viktigt att du inte använder några fingrar mot marsipanen. utan ta handflatorna. ta jämna och fina cirkel rörelser mot tårtan. och börja sedan ned motkanterna.
Stressa INTE.
när det blir veck så lyfter du försiktigt upp marsipanen från kanten och plattar sedan med handflatan. och så kommer du få göra ett par gånger innan den blir helt slät.
Bifogar en bra video här som förklarar lite bättre än vad jag gör ;)
'' spola fram till 3,43 ''
Tag sedan bort överfrlödig marsipan som blir på sidorna.
Nu är det bara att dekorera! och pudra med florosocker om du vill.
förvara tårtan fritt i kylskåpet. inget lock eller liknande över tårtan. då kan det bildas kondens och tårtan kan smälta.



Lycka till kram
// Frida
Kommentera