Helt otroligt.. har inte uppdaterat här på MÅNADER! skärpning!
här kommer iallafall ett recept på en Äppelpaj :)
 
 
Äppelpaj 
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
1 nypa salt 
1-2 msk iskallt vatten
 
 
Fyllning 
3-4 st stora äpplen
ca 3 msk socker beroende på vad för äplen du väljer 
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel 
 
 
Smuldeg
1 dl socker 
2 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker 
 
blanda ihop mjöl, socker och salt. funkar med visp eller för hand.
tillsätt vatten lite i taget. överarbeta inte degen utan få den bara att gå ihop. 
lägg degen i kylskåp i minst 30 minuter.
 
skala äpplena och skär dem i tunna skivor och blanda ihop med socker, vaniljsocker och kanel. 
 
tag ut pajdegen från kylskåpet och tryck/ eller kavla  ut  degen i en pajform.
lägg äppel blandningen i formen och grädda i 15-20 minuter på 200 grader
 
Blanda ihop ingridienserna till smuldegen. Fördela sedan smuldegen  över äpplena och grädda i ca 20-25 minuter 
 
Servera med Vaniljsås 
finns recept på en snabbare och en som tar lite längre tid nedan 
 
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen
 
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen