Helt otroligt.. har inte uppdaterat här på MÅNADER! skärpning!
här kommer iallafall ett recept på en Äppelpaj :)
 
 
Äppelpaj 
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
1 nypa salt 
1-2 msk iskallt vatten
 
 
Fyllning 
3-4 st stora äpplen
ca 3 msk socker beroende på vad för äplen du väljer 
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel 
 
 
Smuldeg
1 dl socker 
2 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker 
 
blanda ihop mjöl, socker och salt. funkar med visp eller för hand.
tillsätt vatten lite i taget. överarbeta inte degen utan få den bara att gå ihop. 
lägg degen i kylskåp i minst 30 minuter.
 
skala äpplena och skär dem i tunna skivor och blanda ihop med socker, vaniljsocker och kanel. 
 
tag ut pajdegen från kylskåpet och tryck/ eller kavla  ut  degen i en pajform.
lägg äppel blandningen i formen och grädda i 15-20 minuter på 200 grader
 
Blanda ihop ingridienserna till smuldegen. Fördela sedan smuldegen  över äpplena och grädda i ca 20-25 minuter 
 
Servera med Vaniljsås 
finns recept på en snabbare och en som tar lite längre tid nedan 
 
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen
 
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej