Kärt barn har många namn :)
- Leila Lindholms recept
 
 

Vaniljbullar

1 sats vetedeg, grundrecept

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

1 sats vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 7 ekologiska äggulor
  • 1 1/2 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöli taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
  5. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  6. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Fyllning

  1. Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. 
  2. Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
 5. Grädda bullarna gyllene imitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten. 
 
VIDEO HÄR :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

2 kommentarer

a n n i k a

26 May 2016 14:39

Mumsigt!

Kommentera

Publiceras ej