Kärt barn har många namn :)
- Leila Lindholms recept
Vaniljbullar
1 sats vetedeg, grundrecept
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
1 sats vaniljkräm
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 1 1/2 dl strösocker
- 7 ekologiska äggulor
- 1 1/2 dl majsstärkelse
- 50 g mjukt smör
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöli taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
- Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
- Slå över den heta mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
- Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
- Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Fyllning
- Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
VIDEO HÄR :


2 kommentarer
a n n i k a
26 May 2016 14:39
Mumsigt!
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
26 May 2016 16:45
åh va gott
Kommentera