Fick en massa massa äpplen av en fin vän, Några påsar åkte in i frysen och några hamnade i denna paj :)
 
Mina äppelrutor med vaniljsås
 
Botten
130g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 st eco ägg
6 1/4 dl vetemjöl drygt
 
sätt ugnen på 200 grader
vispa upp smör & socker pösigt.
tillsätt sedan äggen ett i taget, arbeta sedan in mjölet.
tryck ut degen i en form på 25x35 cm ( med bakplåtspapper)
 
nagga botten
och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
för grädda sedan botten i 15 minuter på 200 grader
 
Fyllning
 
8 st  stora äpplen i mindre bitar
2 tsk kanel eller efter smak
1 dl socker
 
skala och hacka äpplena i mindre bitar,
blanda äpplena med socker & kanel
sprid ut äpplena över paj bottnen.
 
Kola täcke
90 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
 
sänk ugnen till 175 grader
 
Tag en kastrull och låt
smör, sirap,socker, vaniljsocker & vispgrädde
koka ihop på medel värme i ca 7 minuter.
rör om då och då.
tag sedan kastrullen från plattan och blanda i vetemjölet & havregrynen.
fördela sedan smeten över äppelblandningen
de lättaste är att fördela smeten i klickar och sedan platta ut smeten med händerna jämt över hela bottnen.
akta dig så du inte bränner dig ;)
Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
låt pajjen svalna och skär i rutor.
 
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej