En äppelpaj som är smulig och frasig på samma gång :)
Vaniljsås
1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl röd mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken.
Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk.
Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka,
under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
Kyl såsen.
Äppelpaj
120 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1-2 krm vaniljpulver
2 dl vetemjöl
1 msk vispgrädde
4-5 st skivade äpplen
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar och lägg dem i botten av en pajform.
vispa upp Smör, socker,salt,vaniljpulver & vaniljsocker med en elvisp.
tillsätt sedan mjölet och till sist vispgrädden. vispa tills degen är smulig.
fördela smulet över äpplena och
grädda i ca 30-35 minuter, den skall få lite lagom färg.

Kommentera