Vanlig bulldeg med min vaniljfyllning en klick vaniljkräm, Penslade med sockerlag och sen är det kardermumma socker ovanpå.
vaniljbullar med vaniljkräm & kardermumma socker .
Bulldeg/vetedeg
150 g rumsvarmt smör
5 dl röd mjölk
salt
50 g blå jäst.
1 dl råsocker
13 dl vetemjöl special ( Men ta i lite i taget, kan behövas mer eller mindre)
Stött kardermumma efter smak
Gör såhär:
Mät upp 5 dl mjölk, lös jästen i mjölken. tillsätt saltet, sockret och kardermumman.
häll i hälften av vetemjölet & skär smöret i lite mindre kuber och arbeta in i degen.
tillsätt sedan resterande vetemjöl så det blir en färdig deg.
(degen skall vara blank och spänstig) degen behöver arbetas lite mer när man andvänder sig utav vetemjöl special.
låt sedan degen jäsa i 1 ,5 timmar + en stund på plåten.
Min vaniljfyllning
200 g smör rumsvarmt
60 g rörsocker
100 g vaniljsocker ( en påse refil)
1 krm vaniljpulver
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 st eco äggulor
1 msk strösocker
2 msk maizena
1 krm vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker
Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.
vispa till en jämn smet.
Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin.
Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.
( krämen får inte kokas)
rör i vaniljpulver& vaniljsocker
låt svalna i kylskåp.
Sockerlag till pensling -istället för ägg
1 dl vatten
1 dl socker
Kokas upp tills sockret har löst sig.
Kardermumma socker- istället för pärlsocker
blanda bara strösocker och malen kardermumma efter smak. jag mätte inte innan jag gjorde mitt socker tyv.. men mycket skall det vara på dem ;)
Kavla ut vetedegen och bred på vaniljkrämen.
Gör snurrar av bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
lägg vaniljkrämen med fördel i en spritspåse, och lägg en klick vaniljkräm på varje bulle.
låt jäsa på plåten en stund, ca 15 minuter.
pensla med sockerlagen innan ugnen . och grädda i ugnen i ca 8 minuter.
pensla bullarna med sockerlagen en gång till direkt när de kommer ut från ugnen och lägg på kardermumma socker.

Kommentera